Vad är egentligen svenskarnas drömresa? Det är en fråga som får olika svar beroende på vem man frågar. I dag skriver vi om drömresor och familjer på långresor jorden runt.

bad vattenFörst och främst, det kan vara kostsamt att resa. Alla har inte besparingar för just det nöjet, men med ett snabblån hos Flexlimit kan man bekosta i alla fall en mindre resa, och det både snabbt och enkelt.

Enligt en artikel som vi finner i Göteborgs-Posten kan vi läsa att Sifo gjort en undersökning angående vad just svenskens drömresa är. Det visade sig att nordborna är ett ganska äventyrligt folk, för de flesta ville resa jorden runt med ett specifikt stopp, nämligen Machu Picchu i Perus högländer. Det visar sig enligt samma undersökning att resor är väldigt viktiga för svenskar, och längtan efter att åka iväg är större än att hitta en partner eller få ett bättre jobb.

På långresa med familjen

akropolisDrömresan innefattar alltså stopp på flera kontinenter, i alla fall för den större majoriteten. Några som verkligen tog fasta på denna, oftast flyktiga dröm, är en familj som tog en långresa runt både Sydeuropa och Asien. I Vagabond kan vi läsa om hur de sålde bilen, hyrde ut huset, köpte enkelbiljetter och stack iväg på en resa som varade i 8 månader, med tre små barn. Spontant, modigt och livbejakande är tre ord som kan beskriva detta. Anledningen till resan var att familjen ville vara tillsammans innan livet på riktigt börjar med skolstarter och dagis. Med start i ett hus på Peloponnesos i Grekland för vidare resor längre bort, med matupplevelser, kulturkrockar och stekande varm sol.

Det som familjen sedan ändrade på, i och med sin stora resa, var främst inställningen till prylar och överflödiga saker. På resan hade de klarat sig med endast sin packning, väl hemma insåg de hur mycket saker de hade som var totalt onödiga och dessutom nedtyngande. Meningslösa prydnader, oanvända serviser, överflödiga möbler och så vidare. Det som skedde efter hemkomsten var dock att väldigt mycket av prylarna som var nedpackade i kartonger såldes på loppis och gavs bort, det är vidare ett smart sätt att underlätta för sig själv och dessutom spara pengar på.

I en annan artikel i Folkbladet kan vi i stället läsa om hur många svenskar drömmer om att åka till Australien. Efter Australien går drömresan till länder som:

  • USA
  • Nya Zeeland
  • Italien
  • Maldiverna
  • Japan
  • Island

Även om många reser till Spanien och Thailand är det inte riktigt svenskens drömresa, kanske mer en vana och en trygghet. Man vill vidare vara borta lagom länge, fyra till sex veckor eller bara en till tre veckor. De flesta föredrar att bo på kedjehotell och strandhus kommer tätt efter på en andraplats. Kanske är svenskens semesterdrömmar ganska blygsamma, men samtidigt finns det mycket att se och uppleva även hemma i Sverige, med berg och fjäll, djupa skogar, gröna fält och långa stränder. Det är lätt att glömma när man så förtvivlat längtar bort i mitten av januari.