Att snusa och använda tobak har ibland blivit förknippat med negativ klang och att folk snörper på munnen. Och detta tycks vara ännu mer länkat till kvinnliga snusare och inte minst den äldre generationen. Hur ser folk egentligen på kvinnor som snusar och varför skulle kvinnor få en annan stämpel än män?

Det svenska folket är ett av det mest snusande folket i världen om inte det mest ”snusande”. Mängder av olika sorter går att finna och idag går det till och med att tillverka sitt eget snus, du kan exempelvis läsa mer på https://snusers.se/gor-det-sjalv-snus där du kan skräddarsy helt efter eget tycke och smak.

kvinna som snusarKvinnor som snusar – accepteras det?

Från början var det mestadels män som la in en prilla under läppen, men på senare år under den moderna tiden har även kvinnliga antalet snusare skjutit i höjden. Sedan 80-talet har procentandelen stigit med flera procent och kvinnliga och manliga snusare har närmat sig varandra i statistiken. Dock kan många fortfarande titta en smula snett åt kvinnor som snusar trots att det idag finns vitt snus och portionssnus som inte ens syns. Även snus som är lite mer framtaget för att attrahera den kvinnliga befolkningen som snusar.

Äldre snuserskor

Att unga kvinnor ibland snusar har blivit alltmer accepterat men får de äldre fortfarande en känga av samhället? Detta är ganska konstigt då yngre kvinnor som blir gravida inte bör snusa. Att vara äldre kvinna som snusar borde därför ses som mer okej. Dock säger artikeln ovan:

Samtidigt visar statistik från Socialstyrelsen att allt fler kvinnor fortsätter att snusa under hela graviditeten

Snuskonsumtion för en äldre dam kan falla inom kategorin att vara ”opassande” och ”hon borde veta bättre”, medan män i samma ålder inte blir ifrågasatta överhuvudtaget. Detta har visserligen börjat jämna ut sig med åren, men fortfarande finns det en bit kvar att gå.