Vi har tidigare skrivit om att utseendet är viktigt – även för kvinnor som är över 50 år. Och detta tycker vi är värt att lyfta ytterligare, för det finns faktiskt en stor åldersdiskriminering mot kvinnor – där de slutar ses som attraktiva efter en viss ålder. Så ska det absolut inte vara, speciellt inte eftersom män fortfarande kan ses som snygga när de till och med har passerat 60 år.

Men saker är faktiskt på väg att förändras – även om det går på tok för långsamt. Se till exempel till Carrie Fishers roll i Star Wars, där hon återkommer som prinsessan Leia. Det var många som blev glada över att se henne då hon har haft en stor betydelse för de tidigare filmerna, dessutom är det skönt att få se att prinsessan har åldrats och ändå får vara kvar i filmen. Det är faktiskt ingen självklarhet.

Carrie Fishers återkomst

Carrie Fisher påbörjade sin karriär som prinsessan Leia redan 1977, i filmen stjärnornas krig – en av de 4112592-curved-black-film-sheet-on-background-whitemest kända och omtyckta Star Wars filmerna. Då var hon 21 år gammal och på toppen av sin karriär. Hon gjorde Star Wars filmer fram till 1983 men efter det tog et stopp. I den nya Star Wars filmen som släpptes i slutet av 2015 fick Carrie återkomma till sin roll och med sina 59 år fyllda är det någonting som är mycket ovanligt. Som tur är välkomnades den gamla Leia med applåder, alla verkar ha blivit glada över att regissör och manusförfattare har valt att göra på detta vis. Även Harrison Ford återkom i den nya filmen och de två blev på bioduken återförenade. Det är dock ingen som har ens funderat över de faktum att han har åldrats, vilket visar på den åldersdiskriminering som finns mot kvinnor. Förhoppningsvis kommer vi att fortsatt se äldre kvinnor i filmer, eftersom det är bristen på dem som gör att vi inte är vana att se kvinnor åldras. När vi människor väl har vant oss vid det kommer vi också kunna se att kvinnor kan vara vackra även efter 50, 60, ja till och med 70 år.

Jag kunde ha sagt nej, men de hade rätt. Livet efter första ”Star wars” blev en berg- och dalbana för Carrie. Hon trillade dit på droger och alkohol, drabbades av depressioner och hamnade på psyket. Carrie Fisher om att återkomma som Leia.