Det har blivit allt populärare att köpa båt i Sverige. Mycket har att göra med den enkla anledningen att det är ett väldigt prisvärt semesteralternativ till att köpa sig en egen sommarstuga. Dessutom är värdeminskningen minimal om man jämför med att köpa en husvagn för samma slant. Men vad krävs egentligen för kunskap på sjön?

3547207-5Allt eftersom båtarna blir fler ute i vår vackra skärgård så ökar olyckorna på sjön. Något som nyligen tas upp i Sveriges Radio och alltid är aktuellt för sjöräddningssällskapet. Det finns idag inga förkunskapskrav för dig som framför en båt så länge den inte överstiger 4×12 meter eller tar betalda passagerare. Detta är ett mått som idag är väldigt förlegat då många av fritidsbåtarna är betydligt mindre. Vi skulle aldrig få för oss att låta någon åka runt i en bil på vägarna utan körkort bara bilen vägde mindre än ett halvt ton.

Utbilda dig och ta dig ann sjön

Genom att framföra en båt utan att kunna väjningsregler utgör man en direkt fara för såväl sig själv som andra. Som tur är finns det korta utbildningar på några dagar som gör att du lär dig alla de kunskaper som krävs för att klara dig på sjön.

  • Först ut i ordningen kommer förarintyg mer grundläggande kunskaper inom navigation och säkerhet till sjöss. Därefter följer kursen kustskepparintyg som ger personen i fråga rätten att framföra större ”nöjesfarkoster” (över 12 x 4 meter).
  • När man tar kustskepparintyg med Sjölotsen får man fördjupad kunskap inom navigering så att man klarar av att ta sig fram i mörker och bege sig på längre resor utomskärs utan att behöva ta hjälp av kustbevakningen!
  • Även om vi gärna använder oss av GSP på sjön är det inte alltid den fungerar. Tänk om batteriet laddar ur eller om utrustningen blir fuktskadad. Då är det livsviktigt att veta hur man navigerar med sjökort. Överlag är kunskapen om sjösäkerhet viktig om det händer något ute på öppet vatten.

Så funderar du på att köpa en båt eller precis har gjort det & tänker ge dig ut i sommar bör du överväga att lägger ett par timmar på förarintyg och kustskepparintyg. Det kommer göra dig till en mycket bättre båtförare. Och vill du avvakta lite är Båtmässan i januari en bra start för att få mer koll och inspiration till ett liv på havet.